Om minigrisen

Hur länge har du haft minigris?
Vi fick Chico i mars 2003, Belle kom till oss den 2 juni 2007.

Varför har du startat ett minigrispensionat?
Det kan vara svårt att hitta någon som vill passa ens minigris, bl.a. därför att det är ett flockdjur och väldigt fäst vid sin familj. Det gör livet med en minigris lite lättare att leva, om man kan få hjälp med “barnpassning”. När vi bodde i stan önskade jag att jag hade tillgång till ett pålitligt extra hem till Chico. Hos oss bor grisen ensam i sin box, men har ständigt sällskap av Chico och Belle utan att ha någon fysisk kontakt.

När hade du din första gäst?
Sommaren 2007 var den första gästen här. Läs under “Referenser”.

Varför så många krav?
Det är viktigt att det är en trygg, lugn och harmonisk miljö för grisarna som är här, både våra egna och andras. Det är även viktigt att familjen är trygg när de lämnar sin gris hos oss. Alla vet vilka förutsättningar som gäller och det skapar trygghet att veta att kraven gäller alla.

Hur många grisar tar du emot åt gången?
För att minimera stress hos alla grisar i stian har vi bestämt oss för att endast ha gäster i en av boxarna. En gris eller två sammanboende grisar fungerar.

Kan du passa alla minigrisar?
Nej, det fungerar inte med alla minigrisar. “Kraven” och hanteringstestet vid första besöket är avgörande för om det blir någon vistelse här hos oss.

Kan du passa grisar året runt?
Ja, det går bra. Men det är alltid i ladugårdsmiljö, jag har inga grisar inomhus, inte ens våra egna. De har mycket halm och värmelampa (om så önskas) när det är kallt ute. Samt att stian är isolerad både i tak och väggar.

Har du de tillstånd som krävs?
Jag behöver inte något tillstånd, eftersom det handlar om en väldigt liten verksamhet. Däremot har jag fått ett muntligt godkännande av kommunens djurskyddsinspektör. Om det visar sig att jag får ta hand om många minigrisar, så kommer jag självklart att söka tillstånd enligt §16 i djurskyddslagen.
Verksamheten är en hobby tills vidare, något företag är inte registrerat.