10 skäl till varför du bör ta hand om ditt husdjurs tänder

akuttandläkare

Här är våra främsta anledningar till att avancerad tandvård är verkligen viktigt.

1. Ett husdjur med friska tänder är lika med ett husdjur med bättre andetag!

2. Dental sjukdom kan faktiskt leda till problem med ditt husdjurs organ, som hjärtat.

3. Behållna barntänder kan orsaka problem med husdjur också! Visste du att fullvuxna hundar har 42 tänder och fullvuxna katter har 30 tänder? Innan deras vuxna tänder växer i, måste deras barntänder falla ut. Ibland vill inte alla babytänder komma ut. Detta kan leda till problem som tuggummi irritation och tandsten uppbyggnad.

4. Att ta hand om ditt husdjurs tänder kan förhindra andra hälsoproblem, vilket sparar pengar på lång sikt!

5. Du behöver regelbunden tandvård och du borstar tänderna varje dag – varför skulle inte dina husdjur? Din veterinär och dessa praktiska videor kan hjälpa dig att lära dig att borsta hundens tänder och kattens tänder.

akuttandläkare

6. Visste du att 4 av 5 hundar över 3 års ålder har någon form av parodontal sjukdom? Det kan orsakas av uppbyggnad av plack, så det är viktigt att gå in för regelbundna tandvårdskontroller och rengöring. Läs mer om vikten av att ta bort plack från kattens tänder i vår video, varför är det viktigt att ta bort plack på min katt? Parodontal sjukdom fungerar likadant hos grisar som hos människor. En väldigt bra beskrivning går att läsa på Stockholm Tandläkargrupp. Vi rekommenderar att du läser om tänder och varför tandhälsa blir extra viktigt.

7. Husdjur som inte får tandvård kan smärtsamt förlora sina tänder – det kan vara fruktansvärt smärtsamt och orsaka allvarliga hälsoproblem.

8. Din hund och katt är mycket bra för att dölja smärta – du kanske aldrig vet att ditt husdjur har ett allvarligt tandproblem tills det är väldigt avancerat. Detta är ytterligare en anledning att det är viktigt att ta ditt husdjur in för regelbundna tandvårdskontroller.

9. Tänder slita ut! Dina husdjur är tuffa på tänderna. Lär känna symtomen för att hålla ditt husdjur från att uppleva smärtan av allvarligt slitna tänder.

10. Lär dig mer om vikten av tandvård genom att besöka våra tandläkare och vårdentreprenadernas kattcenter.